Ekologiskt och konventionellt

I Kullens kvarn maler vi mjöl från ekologisk spannmål. Vid odling av ekologisk spannmål har inte några kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel använts, vilket ofta görs när spannmål odlas konventionellt. Vårt varumärket Råberga ekoprodukter är som det hörs på namnet helt
ekologiska produkter. Och självklart har vi inga tillsatser som tillexempel askorbinsyra i mjölet.

Stenkvarn och valskvarn

I Kullens kvarn finns både en stenkvarn och valskvarn. Att mala på stenkvarn är ett äldre hantverk där två stora runda stenar ligger på varandra och kornen mals till mjöl mellan dessa. I en valskvarn är det istället två stålvalsar som sädeskornen åker mellan och mals till mjöl. I en valskvarn är det lättare att justera hur grovt mjölet ska malas, mjölet från en stenkvarn blir därför ofta lite grövre än från en valskvarn.

Olika sorters malning

Vi har många olika sorters malning på vårt mjöl, det vill säga, vi maler det olika grovt. Ett vetemjöl eller fint rågmjöl är väldigt fint malet, medan ett grahamsmjöl eller grovt rågmjöl inte är lika finmalet. Det grövsta vi har är vetekross och rågkross.

Prova nya saker

Vi tycker det är kul att experimentera med olika typer av malningar, vad händer till exempel om valsarna lossas lite jämfört med när fint mjöl mals. Resultatet av våra “experiment” har till exempel resulterat i vårt Fullkornsvetemjöl, ett mjöl som precis som grahamsmjöl är ett fullkornsmjöl där hela kornet används men som är mycket mer finmalet än grahamsmjöl. Det passar bra för att få ett grövre bröd men utan en grov struktur. Ett annat resultat är vårt Matbrödsmjöl, ett vetemjöl där vi fört tillbaka lite kli, vilket gör det något grövre än vanligt vetemjöl men ändå är ett ganska finmalet mjöl.

Ett hantverk

Att mala mjöl i en kvarn som Kullens kvarn är ett hantverk. Malningen beror mycket på vem det är som maler och vilken spannmål som mals just den gången. Därför kan vårt mjöl variera något från gång till gång till skillnad från stora industrikvarnar. Det tycker vi är charmen med ett mjöl från en liten kvarn som vår, det blir så mycket mer levande. Som bagare, oavsett om du är professionell eller hemmabagare, får du fortsätta på det hantverket och färdigställa det till ett fantastiskt bröd, härliga bullar eller goda kakor.

Vi hoppas du ska finna vårt mjöl lika fantastiskt som vi tycker, och om har du några frågor eller idéer, tveka inte att höra av dig till oss!

Stenkvarnen
Stäng meny
×
×

Kundvagn